T. Malatinský: Významným nástroj rastu je spolupráca s tretími krajinami

24.11.2013 Bratislava

Bratislava (22.11.2013) - Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský v nedeľu odlieta na pracovnú návštevu Južnej Kórey. Cieľom je rozvoj spolupráce s najväčšími investormi z tejto krajiny na Slovensku. Podľa ministra T. Malatinského „významný nástroj rastu Slovenska je spolupráca s tretími krajinami“. Pracovnej ceste predchádzali intenzívne rokovania s investormi na Slovensku.

Minister T. Malatinský bude v pondelok (25.11.2013) rokovať s vedením spoločnosti Samsung Elektrononics. Kórejská spoločnosť Samsung Electronics má na Slovensku v Galante najväčší závod na výrovu LCD televízorov v Európe. Celkovo vytvára so svojimi dodávateľmi takmer 10-tisíc pracovných miest v elektrotechnickom priemysle na Slovensku.

Ďalšie rokovanie je naplánované s predstaviteľmi Kia Motors. Automobilka má svoj výrobný závod pri Žiline, ktorý zamestnáva takmer 4000 ľudí a v regióne patrí medzi najväčších zamestnávateľov. V minulom roku spoločnosť vyrobila 292 050 automobilov a zmontovala 464 467 motorov, čo predstavovalo rekordnú produkciu
T. Malatinský sa v utorok (26.11.2013) stretne s vedením spoločnosti Nexen Tire popredného výrobcu pneumatík. Potom sa zúčastní na Kórejsko-slovenskom obchodnom fóre a podvečer slávnostne otvorí spolu s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom honorárny konzulát Slovenskej republiky v Busane. „Otvorenie honorárneho konzulátu u jedného z najvýznamnejších hospodárskych partnerov je vždy udalosťou. Honorárny konzulát je hmatateľným dôkazom rozvoja hospodárskych vzťahov medzi našimi krajinami a symbolom obojstranného presvedčenia o ich perspektívnej budúcnosti“, povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský.

Pracovnú návštevu minister ukončí v stredu (27.11.2013) rokovaním s vedením spoločnosti
Hyundai Mobis, ktorá kooperuje so spoločnosťou Kia Motors. Mobis, jeden z najväčších kórejských dodávateľov pre automobilový priemysel, sídli spoločne s Kia Motors Slovakia pri Žiline, kde kompletizuje 4 typy auto-modulov.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región